Домоуправители и юристи

Здравейте.

Понеже съм домоуправител от близо 2 години и ми се е налагало да убеждавам хората да спазват закона, като им го цитирам, давам им извадки и им се моля да правят неща, които по закон са длъжни. Като например да поддържат фасадите и терасите си безопасни за минаващите, да заплащат вноските си за чистене и поддържане на общите части, да не пушат във входа. Налагало ми се е да търся юридическа помощ защото съм искал да осъдя някой за неспазване на закона, така той ще бъде за назидание на другите. Плащал съм от джоба си за консултации с адвокат и съм си правел изводи как законно да управляваш входа и да изискваш от хората да спазват реда.

В този ред на мисли имам следното предложение. От бюджета на общината да се отпуснат средства и да се назначи или да се плати на адвокат, който да помага на домоуправителите. Защото без подкрепа, виждаме как изглеждат 99% от сградите в режим на етажна собственост. Това олицетворява безотговорността и липсата на сговорност между хората.

Закона е средството, което приложено може да промени не само изгледа на града и страната, но и културата на гражданите.

Споделяне

9 коментара към “Домоуправители и юристи”

 1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  Много добро предложение! Наистина ни трябва по-висока култура на гражданско поведение, за да има ред, иначе всички си мислят “какво като пуша във входа, кой ще ме накаже”, затова е редно да се обясняват санкциите, които може да се наложат.
  Общината би трябвало да има нейни юристи , може да ги ангажира за да помагат на домоуправителите по няколко часа на седмица.

 2. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  Юристите на Общината са ангажирани с въпроси, които пряко засягат интересите на Общината. За съжаление, на този етап от развитието на законодателството, режима на етажна собственост, за който се води дискусията, е от частно-правен характер и участието на Общината в повечето случаи би било незаконосъобразно. В хипотезата, в която Общината е собственик на апартамент може да участва активно в решаването на различни спорове, в компетенцията на етажната собственост. Другата хипотеза, в която Общината може да вземе участие е когато сградата по някакъв начин застрашава живота на гражданите (конструктивни дефекти, самосрутващи елементи и т. н.), и да предприеме мерки по Закона за устройство на територията.

  1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
   Гласуване

   Разбира се, че юристите на общината са заети с интересите на общината. Идеята е по-скоро да се отпусне бюджет, с който да се покрият разходите на домоуправителя, който има нужда от правна помощ, за да управлява законосъобразно и да може да използва правовия механизъм за доброто на обществото. По подобен начин на програмата за енергийна ефективност, тук можем да определим конкурс, по който желаещите да получат правна помощ да участват. След това одобрените получават ваучери, с които могат да отидат при даден адвокат и да обсъдят различни проблеми, като същия да помогне за въвеждането на документите на Етажната собственост във вид отговарящ на закона.

 3. Обща оценка +1 , 1 глас до тук
  Гласуване

  Споделям статия за това как се разглежда ролята на домоуправителите на национално ниво и какви промени в разпоредбите за етажната собственост се предвиждат: http://m.legalworld.bg/78443.kakvi-sa-problemite-pri-upravlenie-i-poddryjka-na-sgradite-v-rejim-na-etajna-sobstvenost-i-kakvo-da-se-promen.html&orderby=2

  1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
   Гласуване

   Предложенията, които са описани в статията, смятам че са достатъчно конструктивни, но докато не се гласуват и приемат, си остават само предложения. Според мен, най-важната промяна трябва да е насочена към търсенето на по-голямата отговорност от собствениците чрез нови механизми. По-активното участие на държавата би могло да бъде така търсената промяна.

   1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
    Гласуване

    Имам въпрос към Obshtina_pno. Какъв механизъм предлага общината за помощ на домоуправителите при решаването на техните проблеми? Защото проблемите са много, вижда се с просто око. Дори сгради, разположени в централната част на града са опасни за преминаващите, но така е от години. Една жена на име Тамара Крумова намери смъртта си на бул. Цар Освободител, излизайки от един хранителен магазин преди 10 години, но като чели това отекна във времето и отговорник така и не се намери.

    1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
     Гласуване

     В случай, в който сградата, етажна собственост, е опасна за преминаващите граждани се назначава комисия, която оценява доколко е опасна сградата и се издава заповед от кмета към собствениците да предприемат необходимите ремонтни дейности по възстановяване на сградата. Следващото, което може да направи Общината е да извърши ремонт и да си търси вложените средства от собствениците по исков ред. Аз лично не съм запознат Общината да има механизъм за подпомагане на домоуправителите. Това нещо трябва да й е вменено със закон. На следващо място трябва да е заложено в бюджета.

     1. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
      Гласуване

      Благодаря за отговора. Значи за да има подкрепа от общината, трябва да се направи закон. Законите работят в името на народа, значи народа трябва да го поиска. Какъв по-добър пример на работеща система за колаборация между община и граждани, ако не тази дискусия. От което идва и следващия ми въпрос. Какво могат да направят хората, за да се направи закон, който да регламентира помощта на общината (държавата) в работата на домоуправителя? Радостина Вутева е дала препратка към много добра статия, която описва голяма част от трудностите на тази длъжност. Аз лично смятам, че ако искаме да имаме отоговорно общество трябва да се тръгне от някъде и това ще бъде едно добро начало на промяната. Стига вече толериране на безотговорността и ненаказаността. Време е за промяна!

 4. Обща оценка 0 , 0 гласа до тук
  Гласуване

  Трябва да има необходимост от тази промяна в обществото и както разбирам я има. След това се обсъжда на работни срещи в конкретните институции, като се сформира някаква обща концепция, прави се проект, който се внася към съответната работна група в Министерски съвет и след което се внася за гласуване от Народното събрание. Може би процедурата да е ясна, но проблемът е, че се случва често всичките усилия на обществото да не дадат така нужния резултат, защото засягат нечии интереси. В такъв случай се стига и до най-крайните мерки като протестите, които в повечето случаи са най-ефективни, но не е това най-правилния начин.

Вашият коментар