За правото да дишаме чист въздух в Ботевград

Преди предстоящия зимен сезон, бих искала да отворя темата за качеството на въздуха, който дишаме през зимните месеци в Ботевград и по-конкретно да дам предложение за това какви мерки бихме могли да предприемем като граждани на общината, вземайки пример от София. За мен, като родител, темата е от изключителна важност. Водя на градина децата си в района на ж.к.Саранск и през зимата въздухът в този район е изключително замърсен.

Миналата година големите градове в България  превишиха с повече от 8 пъти допустимите за здравето ни нива на мръсен въздух, но малките градове, в които твърдото гориво и повишения трафик са не по-малко разпространени, не остават по-назад  в класацията.

Ето какво се случва по темата в София преди около две години. Движението “Група за чист въздух” завеждат колективен иск срещу Столична община, заради липсата на адекватни мерки за борба с прекалено мръсния въздух в София, в следствие на който Софийският градски съд (СГС) задължава общината да предприеме привременни мерки: машинно миене на основните улици два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. Местната власт трябва да представи на съда и план за изграждане на допълнителни велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града.

Смятам, че тези мерки са логични за всяка една община, дори преди да се повишат нивата на замърсяване над нормите,  както и предоставянето на актуална и надеждна информация за замърсяването, която да е леснодостъпна за гражданите. Вие какво мислите?

Резултат с изображение за ботевград мръсен въздух

Споделяне

Един коментар към “За правото да дишаме чист въздух в Ботевград”

 1. Обща оценка +2 , 2 гласа до тук
  Гласуване

  Нужно е първо да се определят замърсителите на въздуха в града. Такива според мен са :
  1. На първо място домакинствата утопляващи се на твърди горива.
  2. Автомобилите.
  Но има и един друг источник на замърсяване на въздуха, за който не се говори много официално. От време на време в града се носи миризма на развалини, ферментация или нещо подобно. Много от гражданите знаят за тази миризма, сигнализират на органите и нещата си остават както са си.

Вашият коментар